Goede getuigenverklaringen – Dit is waarom ze belangrijk zijn!

Sommige feiten zijn moeilijk met schriftelijk bewijs te bewijzen. Dan kunnen getuigenverklaringen zeer verhelderend zijn. Alle partijen kunnen met getuigen aan komen zetten. Het is natuurlijk zaak om juist die getuigen in te zetten, die ook met gezag over het conflict of bewijs iets kunnen verklaren. Toevallige passanten, vage kennissen of buren met wie betrokkene eigenlijk nauwelijks contact heeft, maken de bewijsvoering niet erg overtuigend of aannemelijk.

Getuigenverklaringen kunnen nieuwe feiten aanbrengen of juist bepaalde feiten bevestigen of nader verklaren. En soms, als er verder amper bewijs is van hetgeen zich ergens heeft afgespeeld, zijn ze doorslaggevend. Van belang bij getuigenverklaringen is onder meer dat deze feitelijk van aard zijn en geloofwaardig. Dat zijn voorgekookte getuigenverklaringen niet.

We komen namelijk nog wel eens in een dossier een formulier tegen, dat door mensen is ondertekend. Die maakt meestal weinig indruk op de rechter, omdat zo’n formulier niet bij een specifiek persoon behoort. Een verklaring van een getuige dat hij er geen bezwaar tegen heeft dat iemand een stuk grond in bezit heeft genomen of zelfs dat hij of zij vindt dat iemand grond zou moeten toebehoren, heeft voor verjaring weinig waarde. De verklaringen moeten over feiten gaan, niet over meningen.

Bij illegaal grondgebruik moet een verklaring bij voorkeur ook wat zeggen over de mate van exclusiviteit van het gebruik van andermans grond.

Heb je hulp nodig om goede getuigenverklaringen te vinden voor jouw dossier? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag met de dossiers waar jij niet uit komt!

Goede getuigenverklaringen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *